Si ei merita o sansa

     Avem puterea de a distinge între bine şi rău, dar oare judecăm întotdeauna înainte de a acţiona? Răspunsul este cu siguranţă NU…de aici rezultă şi miile de cazuri în care oameni respectabili, cu „picioarele pe pământ”, au încălcat lege şi au comis o infracţiune.
    Totuşi, ce i-a îndemnat pe aceşti oameni să recurgă la asemenea gesturi? Poate că sărăcia, sau o reacţie nervoasă de moment, o presiune din exterior, sau poate chiar un moment de neatenţie.
    Chiar dacă a fost un act voit, sau nu, persoanele care au comis fapta sunt judecate dur şi în majoritatea cazurilor, nu se mai pot integra în societate. Chiar dacă şi-au ispăşit pedeapsa, mulţi dintre ei încă sunt etichetaţi drept „infractori„. Având în vedere că societatea îi respinge şi nu le oferă ajutorul necesar pentru a-şi reclădi viaţa, libertatea devine o a doua închisoare, iar astfel, există şansa ca unii dintre ei să comită alte infracţiuni şi se vor întoarce după gratii…acolo unde sunt acceptaţi. 
   „Se estimează că între 60% și 80% din totalul populaţiei carcerale din România revine, mai devreme sau mai târziu, în penitenciar, potrivit unui sondaj realizat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor.” (sursa)
      
     Statisticile sunt descurajatoare, dar de ce se află România în această situaţie ? Deoarece foştii deţinuţi sunt marginalizaţi, iar angajatorii evită să le ofere un loc de muncă, deoarece consideră că ei reprezintă un pericol ( în unele cazuri cred că acest lucru este justificat) atât pentru firmă, cât şi pentru ceilalţi angajaţi…totodată, trebuie amintit faptul că în România lipsesc cu desăvârşire programele de asistenţă socială pentru deţinuţi, programe care au rolul de a oferi sprijinul necesar pentru a le asigura acestora o locuinţă şi un loc de muncă sigur.
   De ce trebuie să le oferim o a doua şansă foştilor deţinuţi? Deoarece ei pot reprezenta viitoarea forţă de muncă a ţării şi în acelaşi timp, pot deveni viitorii muncitori calificaţi în domenii uitate de români, dar în care cererea de personal este mare.

    „Plecând de la aceste premise, pentru a susţine reîntegrarea în societate şi pe piaţa muncii a foştilor deţinuţi, în vederea combaterii şi prevenirii infracţionalităţii, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Universitatea de Vest Timişoara (UVT), Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor Călăraşi (CRFPA) implementează proiectul „Revenirea foştilor deţinuţi pe piaţa muncii si integrarea lor în societate”. Proiect co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013.” (sursa)


     Proiectul are ca scop principal instruirea şi calificarea foştilor deţinuţi în meserii ecologice şi totodată, reintegrarea lor în societate şi pe piaţa muncii. De altfel, proiectul mai are ca scop „instruirea personalului supraveghetor în vederea îmbunătățirii interacțiunii acestora cu deținuții și nu în ultimul rând emiterea unor recomandări pentru crearea unei rețele de centre de incluziune socială și analiza bunelor practici la nivelul Uniunii Europene cu privire la reintegrarea socială a deținuților prin intermediul unui studiu elaborat în cadrul proiectului” (sursa)

            Pentru mai multe informaţii cu privire la acest proiect intraţi aici.

Reclame

2 gânduri despre „Si ei merita o sansa

  1. Anonymous octombrie 22, 2013 la 12:10 pm Reply

    Ok e adevarat ca de multe oamenii in general se feresc de fosti detinuti.Dar intrebarea este de ce?Cine sunt detinutii?Ce au facut ei?Raspunsul e simplu sunt infractori si au comis infractiuni!Problema este ca dupa safarsirea pedepsei in instinct UNORA le ramne simtul infractiunii!Wow deci asta e unul dintre motivele reale si una din cauzele greutatii in reintegrarea lor in societate!
    Totusi sa ne gandim ca fiecare e om,fiecare are un suflet,deci pana la urma suntem la fel,deci ce ar fi sa ne ajutam semenii
    VREM O TARA SUPER OK?NU ATAT TIMP CAT TIMP NU SUNTEM NOI EXEMPLUL POZITIV CELUILALT!

  2. C.L.M. octombrie 23, 2013 la 8:21 am Reply

    eh… ma abtin de la comentarii…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: